domingo, febrero 25, 2007

 

La Fundació Cousteau apadrina el futur centre de la tortuga mediterrània a Marçà


La Fundació Cousteau apadrina el futur centre de la tortuga mediterrània a Marçà
La recuperació i l\'estudi de l\'espècie a la serra de Llaberia és el primer projecte de fauna terrestre en què s\'implica l\'entitatLa Fundació Philippe Cousteau-Unión de los Océanos col·labora en la creació del futur centre d\'interpretació, estudi i recuperació de la tortuga mediterrània a Marçà –PEIN de la serra de Llaberia–. És el primer projecte de fauna terrestre en què participa l\'entitat que té el nom del fill del capità Jaques-Yves Cousteau, i el primer a Catalunya. La seu, que s\'obrirà d\'aquí a uns tres anys, serà l\'antiga residència de l\'escultor Marcel·lí Giner. L\'any 2000 el capçanenc Lluís Pena, aficionat a la natura, va donar compte de la presència d\'una colònia abundant de tortugues mediterrànies a la Mil·loquera. Al cap d\'uns anys, el consistori va rebre una subvenció de la Fundació Territori i Paisatge per fer-ne un estudi. Així va començar un procés que des de llavors no ha parat de créixer.L\'Ajuntament de Marçà va signar el dijous passat un conveni que formalitza el suport de la Fundació Philippe Cousteau al projecte. No es tracta d\'una simple mostra de suport. L\'entitat havia presentat el setembre de l\'any passat un primer croquis que començava a definir les característiques del centre, els passos per crear-lo i el pressupost necessari, que s\'estima en aproximadament 1,2 milions d\'euros. A partir d\'ara, la fundació serà «la corretja de transmissió per aconseguir subvencions i suport de la resta d\'institucions», tal com explica l\'alcalde de Marçà, Joan Francesc Piqué. Tot i no ser un projecte de fauna marina, els responsables de la fundació expliquen que el consideren «molt atractiu i una gran oportunitat.»
És la consolidació definitiva d\'un projecte que va tenir un principi complicat. «Al començament el Departament de Medi Ambient no es creia que hi havia una població estable en aquesta zona. Després de visitar l\'àrea, un tècnic va dir que allò no era significatiu», explica Piqué. El 2005, el consistori va aconseguir una subvenció de 12.000 euros de la Fundació Territori i Paisatge de Caixa Catalunya per estudiar l\'estat actual de la colònia, determinar-ne les mesures de conservació i engegar una campanya de conscienciació sobre el desenvolupament de l\'espècie. Aquest va ser el punt d\'inflexió de la iniciativa.
En l\'estudi, coordinat per l\'empresa Limònium SCP, hi van participar de manera desinteressada diversos especialistes en rèptils, com ara Fèlix Amat, descobridor del tritó del Montseny, especie endèmica catalana; Josep Manel Roig, redactor de l\'Atles d\'amfibis i rèptils del delta de l\'Ebre, i Ferran Aguilar, fotògraf de natura. Lluís Pena i l\'agutzil local, Julià Piqué, van col·laborar activament en els treballs.El projecte va rebre el I Premi Iniciativa Medi Ambient de la Diputació de Tarragona, que té una dotació de 3.000 euros. La Fundació Miquel Torres ha participat en la iniciativa amb 1.000 euros, i s\'estan acordant subvencions de les administracions i de diverses entitats, com ara Caixa Tarragona i «la Caixa». Actualment a la Mil·loquera es fan actuacions per millorar l\'adequació de l\'espai i facilitar-ne l\'expansió. Com explica la regidora de Cultura, Enriqueta Muntaner, «la zona és òptima per l\'abandonament dels antics conreus i perquè, sortosament, no hem patit cap incendi».

Comments: Publicar un comentario

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?