domingo, mayo 13, 2007

 

Voluntaris per la llibertat


> Voluntaris per la llibertattomb de ravals
SALVADOR PALOMAR.
És difícil no emocionar-se profundament escoltant una cançó irlandesa a la vora de l'Ebre, moments abans que les cendres de Micheál O'Riordan (1917-2006) hi fossin escampades. El dissabte passat, el brigadista irlandès tornava al país on tants companys seus van perdre la vida en la lluita per la llibertat. I rebia l'homenatge de la família i dels assistents a les activitats organitzades per l'associació prioratina No Jubilem la Memòria.
Les històries dels brigadistes impacten per allò que tenen d'aventura i heroisme, però sobretot pels valors que transmeten: lluita per un món més just, capacitat de sacrifici, solidaritat de classe o internacionalisme, prou necessaris en un present de globalització i neoconservadorisme. En la lluita contra el feixisme, O'Riordan va descobrir Catalunya en una guerra civil espanyola que presagiava un enfrontament europeu.
No Jubilem la Memòria acaba d'estrenar a Marçà una excel·lent exposició itinerant, de visita absolutament recomanable, «Preludi de l'última batalla», sobre l'estada dels brigadistes internacionals. Una mostra que ens apropa a la vida quotidiana, la preparació, els moments d'esbarjo i la seva relació amb la població local d'aquests voluntaris de l'exèrcit republicà instal·lats al Priorat que es disposaven per a la que fou l'ofensiva més ambiciosa de la República, la batalla de l'Ebre, que s'inicià el juliol de 1938. Que la seva memòria no es perdi.

Comments: Publicar un comentario

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?